Ροδιά

Ροδιά

Με την είσοδο του φθινοπώρου σκεφτήκαμε να αναφερθούμε σε ένα αγαπημένο δένδρο που μας χαρίζει τους εξαιρετικούς του καρπούς! Δεν είναι άλλο από τη ροδιά, το φυλλοβόλο αυτό δέντρο που κατάγεται από την κεντρική Ασία και τις Ινδίες, διαδόθηκε ταχέως στις μεσογειακές χώρες. Μην ξεχνάτε πως το ρόδι αποτελεί σύμβολο καλής τύχης και γονιμότητας, υπάρχουν ενδιαφέρουσες παραδόσεις γύρω από αυτό ανά τα μέρη της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αρκετά και για την καλλωπιστική αξία του.

Η ροδιά είναι θάμνος, παρόλο που οι περισσότεροι την έχουμε στο μυαλό μας ως δέντρο, το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει μέχρι τα 7 μέτρα ενώ φυσικά υπάρχουν και ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα 4 μέτρα. Έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη τα φύλλα της είναι αντίθετα, λογχοειδή, λεία έχουν έντονο χρώμα και πυκνή βλάστηση. Οι οφθαλμοί εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης από Μάρτιο έως Απρίλιο, εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες, και μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Αύγουστο, οι βλαστοί φέρουν μετρίου μεγέθους αγκάθια, τα άνθη της είναι μεγάλα και χρώματος κόκκινου – πορτοκαλί με κίτρινους ανθήρες. Το πιο σημαντικό με τα άνθη της ροδιάς είναι πως μετατρέπονται μετέπειτα σε καρπούς ροδιού. Επίσης είναι αυτογόνιμο φυτό μιας και δεν έχει ανάγκη τις μέλισσες για την επικονίαση. Ο καρπός έχει σχήμα σχεδόν σφαιρικό και είναι μεγάλου μεγέθους, όταν αυτός ωριμάσει το χρώμα του γίνεται κόκκινο και περιέχει σπόρους. Υπάρχουν βέβαια ποικιλίες οι οποίες δεν παράγουν καθόλου καρπό ή είναι πολύ μικρότερου μεγέθους από το κανονικό. Οι νάνες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κηποτεχνία δεν ξεπερνούν το 1,5 μέτρο, οι βλαστοί, τα φύλλα και οι καρποί είναι πιο λεπτοί και μικρότερου μεγέθους.

Ανήκει στα φυτά που δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθώς ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών με μια προτίμηση σε εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και καλά αρδευόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να την τοποθετήσετε σε έδαφος με μεγάλη υγρασία γιατί δεν βοηθά το φυτό στην ανάπτυξή του. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, έως και – 10οC, αλλά δεν επιθυμεί τους έντονους και ψυχρούς ανέμους. Θα χρειαστεί να το ποτίζετε συχνά ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διατηρήσετε την κόμη της πρέπει να την κλαδέψετε ώστε να διαμορφώσετε εκ νέου το σχήμα της, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τις παραφυάδες και να αραιώσετε τα κλαδιά.

Δυστυχώς η ροδιά προσβάλλεται συχνά από ωίδιο και αφίδες, για αυτό και θα πρέπει να την ελέγχετε τακτικά. Αν κατά την περίοδο ωρίμανσης των καρπών παρατηρήσετε ένα σχίσιμο στον καρπό το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε κακά ποτίσματα ή στην άμεση έκθεσή του φυτού στον ήλιο.

Όπως αναφέραμε ήδη, η ροδιά είναι φυτό που θα τη συναντήσετε σε πάρκα και κήπους, τοποθετείται μεμονωμένο σε διάφορες θέσεις στον κήπο, είτε ομαδικά σε δενδροστοιχίες. Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε μαζί με άλλα θαμνώδη φυτά και να σχηματίσουν έναν ωραίο φράχτη, τα άνθη και οι καρποί του δημιουργούν έντονη αντίθεση με τον χλοοτάπητα. Μπορείτε, κλασικά, να την φυτέψετε σε έναν οπωρώνα και να απολαύσετε τον εδώδιμο καρπό της. 

Μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε ακόμα και στο μπαλκόνι σας! Αξίζει τον κόπο και αν είστε προσεκτικοί μαζί της, οι καρποί της θα σας ενθουσιάσουν. Καλή επιτυχία..