Πασχαλιά

Πασχαλιά

Οι διευκρινήσεις είναι σχεδόν περιττές όταν πρόκειται για ένα τόσο διάσημο φυτό όσο η πασχαλιά! Ακόμα και όσοι δεν έχουν «πολλά – πολλά» με τα φυτά γνωρίζουν πως είναι φυτό που ανθίζει, συνήθως, στις αρχές της άνοιξης και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Πάσχα από το οποίο προέρχεται και η ελληνική του ονομασία.

Η λατινική της ονομασία είναι Syringavulgaris. Ευδοκιμεί στη βαλκανική χερσόνησο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, φυτρώνει σε βραχώδεις λόφους, είναι θάμνος και μάλιστα φυλλοβόλος. 

Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα εφτά μέτρα, ο κορμός της είναι γκρίζος – καφέ, έχει πράσινα γυαλιστερά φύλλα και άνθη που φυτρώνουν σε κωνοειδής ταξιανθίες. Οι αποχρώσεις της ποικίλουν από λευκό σε κίτρινο απαλό και λιλά (απαλό μωβ), υπάρχουν βέβαια και δίχρωμες ποικιλίες που προέκυψαν από υβρίδια γάλλων κηπουρών στις αρχές του 19ου αιώνα.  

Η πασχαλιά είναι ανθεκτική, όμορφη και εξαιρετικά εύοσμη γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για κήπους και πάρκα. Το άρωμά της δε, είναι τόσο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να πει κανείς πως…… μυρίζει Πάσχα! Αγαπά τις χειμωνιάτικες μέρες και επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ψυχρότητα του απερχόμενου χειμώνα, αν δεν έχει χαμηλές θερμοκρασίες η ανθοφορία είναι κάπως απογοητευτική. Η περίοδος άνθισης διαρκεί από την αρχή ως το τέλος της άνοιξης, τα τελευταία χρόνια βέβαια με τις έντονες κλιματικές αλλαγές τις συναντάμε ενίοτε ανθισμένες και το φθινόπωρο.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεραπευτικές της ιδιότητες, λέγεται πως το αφέψημα από τα φύλλα της λειτουργεί ως αντιπυρετικό, μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και καταπραΰνει τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια και δυσπεψία. 

Μπορείτε να τη φυτέψετε μεμονωμένη, είτε σε ομάδες, είναι ιδανική για εδαφοκάλυψη, μπορντούρες αλλά και για φυτεύσεις σε φράχτες. Αν επιλέξετε να τις φυτέψετε σε φράχτες φανείτε προνοητικοί και αφήστε τους αρκετό χώρο ελεύθερο έτσι ώστε να απλώσει τα κλαδιά της και να αερίζεται σωστά του φύλλωμά της. Προτιμά τα ουδέτερα χώματα και ελαφρώς αλκαλικά. Η τοποθεσία φύτευσης πρέπει να λούζεται από φως και οι ανάγκες της για πότισμα είναι μέτριες. Αφού η ανθοφορία της τελειώσει πρέπει να την κλαδέψετε και να απομακρύνετε τα νεκρά άνθη.

Παρακαλείσθε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με το κλάδεμα καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.