Καλλιστήμονας

Καλλιστήμονας

Είναι ο αειθαλής θάμνος που αναμφίβολα κάθε φορά που τον βλέπετε συζητάτε πως τα άνθη του σας θυμίζουν βούρτσα! Κατάγεται από την Αυστραλία, λατινική του ονομασία είναι Callestimonsp, η ονομασία του συνδέετε με τα ασυνήθιστα κόκκινα άνθη (κόκκινοι στήμονες) και ανθίζουν από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικό του φυτού είναι τα τριμμένα φύλλα του θάμνου, ενώ η ποικιλία που συναντάμε συνήθως είναι η Splendens. Έχει ξυλοποιημένους βλαστούς και φύλλα λογχοειδή – επιμήκη, σκουροπράσινα με σκληρή υφή. Οι εντυπωσιακές ταξιανθίες του είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, έχουν μήκος 6 – 10cm και 4 – 7cm και εμφανίζονται πριν την κορυφή του βλαστού. Οι σπόροι εμπεριέχονται στους καρπόυς που σχηματίζονται μετά το τέλος της ανθοφορίας.

Είναι ένα φυτό που δεν θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Θυμηθείτε πως για να αναπτυχθεί χρειάζεται θερμό και ξηρό καλοκαίρι, καθώς και ήπιο χειμώνα. Αναπτύσσεται σε εδάφη όξινα, πλούσια σε οργανική ουσία, χρειάζεται τακτικό πότισμα ώστε να ανθίσει αν και αντέχει και στην ξηρασία. Για να το λιπάνετε προτιμήστε μείγματα με φώσφορο και κάλιο κατά την περίοδο ανθοφορίας του.

Για να το φυτέψετε είτε θα χρησιμοποιήσετε σπόρο ή μοσχεύματα κορυφής. Στην πρώτη περίπτωση θα σπείρετε νωρίς την άνοιξη και τα φυτά θα ανθοφορήσουν μετά από τουλάχιστον έξη έτη. Αν επιθυμείτε ταχύτερη διαδικασία χρησιμοποιείστε τα μοσχεύματα, το μόσχευμα έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του “γονέα”. Θα κόψετε τα μοσχεύματα την άνοιξη ή το καλοκαίρι και θα τα τοποθετήσετε σε υγρό μίγμα τύρφης και άμμου μέχρι να ριζώσουν. Αν τέλος επιθυμείτε να ένα μεγάλο φυτό θα αγοράσετε από ένα φυτώριο καλλιστήμονα με «μπάλα χώματος» και θα τον φυτέψετε με το ριζικό του σύστημα στην επιθυμητή θέση. 

Ο καλλιστήμονας σας απαλλάσσει και από το κλάδεμα, αφού είναι διαδικασία που χρειάζεται σε ειδικές περιπτώσεις όπως: αν ο θάμνος είναι πολύ αραιός ή αν υπάρχουν κλαδιά που ξεφεύγουν από το σχήμα. Φυσικά οι βασικοί κανόνες κλαδέματος δεν αλλάζουν ούτε σε αυτή την περίπτωση, δεν κλαδεύουμε αν δεν έχει περάσει η περίοδος ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Τέλος όπως σε όλα τα φυτά, έτσι και εδώ, δεν ξεχνάμε την αφαίρεση ξεραμένων κλαδιών και ανθέων.