Ίριδα - Βολβοί

Ίριδα

Είναι η τρανή απόδειξη πως η φύση φτιάχνει θαύματα! Τα απείρου κάλους χρωματιστά άνθη, οι περίπλοκες καμπύλες καθώς και τα πολλά της επίπεδά μας αφήνουν άναυδους. Η καταγωγή τους είναι από όμορφα μέρη σαν την Ασία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου10 είδη. Πήρε το όνομά της από το ουράνιο τόξο, λόγω του πλήθους των χρωμάτων που φέρουν τα άνθη της. Υπάρχουν πάμπολλα είδη, τα οποία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τις ριζωματώδεις και τις βολβώδεις.

Τα ριζώματα είναι χοντρά κομμάτια υπόγειων βλαστών τα οποία φέρουν πάνω τους οφθαλμούς που αναπτύσσονται και δίνουν το φυτό. Οι πιο γνωστές ριζωματώδεις ίριδες είναι η Irisgermanica και η Irisflorentina. Οι πιο δημοφιλείς βολβώδεις, οι λεγόμενες ολλανδικές που έχουν προκύψει από διασταυρώσεις και υβριδισμούς είναι η Irisreticulate και η Irisdanfordiae. Θα βρείτε στο εμπόριο ριζώματα και βολβούς κατά τους μήνες του φθινοπώρου όπου είναι και η εποχή φύτευσής τους. Κατ’ εξαίρεση μπορείτε να βρείτε τις ολλανδικές ποικιλίες νωρίς την άνοιξη οι οποίες ανθίζουν περί τα τέλη Μάιου.

Την άνοιξη θα βρείτε ανθισμένες ίριδες στα φυτώρια, προτιμήστε όμως να αγοράσετε αυτές που έχουν μπουμπούκια ακόμα ώστε να ευχαριστηθείτε τα άνθη της, που διαρκούν από ένα μέχρι δυο μήνες, στον κήπο ή τη βεράντα σας. Οι ίριδες χρειάζονται καλή αποστράγγιση για να μη σαπίσει το ριζικό τους σύστημα, άρα αν φυτέψετε σε γλάστρα προσθέστε στον πυθμένα της μια καλή στρώση από χαλίκια, αν τις τοποθετήσετε στον κήπο σας για να βελτιώσετε την αποστράγγιση συμπληρώστε στο έδαφος ελαφρόπετρα. Τα ριζώματα τα φυτεύετε σε βάθος 5 – 10 cm και τους βολβούς σε βάθος 10 – 15 cm.

Ο ήλιος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ίριδας, στην περίπτωση όμως των ολλανδικών, εφόσον τις φυτεύσετε την άνοιξη, προτιμήστε ημισκιερή θέση. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αφαιρείτε τα ώριμα άνθη για να μη χαλάνε την όμορφη εικόνα το φυλλώματος, αλλά και για έναν ακόμα λόγο για να ευνοηθεί η ανάπτυξη των ριζομάτων ή των βολβών μέσα στο χώμα. Όταν ολοκληρωθεί η άνθιση αφαιρούμε τα ώριμα στελέχη των λουλουδιών και δεν σταματάμε τα ποτίσματα μέχρι να κιτρινίσουν και να ξεραθούν τα φύλλα, τότε διακόπτουμε το πότισμα μέχρι να βλαστήσουν και πάλι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο ριζώματα και βολβοί. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ίριδες σε ανθώνες, βραχόκηπους, γλάστρες και συνθέσεις. Με τα μοναδικά λουλούδια της μπορείτε να διακοσμήσετε το σπίτι σας τοποθετώντας τα σε ένα ανθοδοχείο. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, οι ίριδες έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες και γι αυτόν το λόγο χρησιμοποιούνται ευρέως στη φαρμακευτική και την αρωματοποιία.