Χρυσάνθεμο - Ο Βασιλιάς του Φθινοπώρου

Χρυσάνθεμο

Το φυτό του μήνα είναι αναμφίβολα το χρυσάνθεμο! Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα φυτά όπου φυσικά έχουν την τιμητική τους τώρα, καθώς ανθίζουν το φθινόπωρο. Είναι ετήσια ποώδη φυτά ή πολυετή, υπάρχουν πολλά είδη από αυτά και ο αριθμός ποικιλιών που έχουν προκύψει είναι αναρίθμητος. Έχουν καταγωγή από τα βάθη της ανατολής όπου καλλιεργούνται εδώ και αιώνες. Σίγουρα έχετε ακούσει πως στην Ελλάδα πολλοί τα αποκαλούν αγιοδημητριάτικα αφού σχετίζονται με τη επικείμενη εορτή του Αγίου Δημητρίου. 

Το ύψος του φυτού είναι από 25 εκατοστά έως 1,25 μέτρα και εξαρτάται από την ποικιλία. Η βλάστησή του είναι εξαιρετικά πυκνή και το ριζικό του σύστημα πλούσιο. Τα ανθικά στελέχη του είναι ανθεκτικά και έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη. Έχει φύλλα χνοώδη, χρώματος σκούρου πράσινου, τα άνθη του είναι κεφαλίδες (μαργαρίτες). Ανάλογα με την ποικιλία υπάρχουν πολλοί τύποι ανθικών κεφαλών όπως απλά, σφαιρικά ή ημισφαιρικά. Η διάμετρος των κεφαλών κυμαίνεται από 5 – 10 εκατοστά, το χρώμα όμως μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, ρόδινο, κίτρινο, πράσινο. Υπάρχουν ποικιλίες που θα τις βρείτε ανθισμένες από το τέλος του καλοκαιριού έως τον Οκτώβριο, άλλες που ανθίζουν τον ίδιο μήνα και ποικιλίες που ανθίζουν μετά τον Οκτώβρη.  

Το χρυσάνθεμο είναι φυτό που αναπτύσσεται κανονικά σε όλα σχεδόν τα εδάφη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμά όμως τα αμμοαργυλώδη, πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ζωτικής σημασίας γι αυτό τα συχνά και καλά ποτίσματα ακόμα και κατά τους θερινούς μήνες. Είναι ανθεκτικό τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες και προτιμά τις θέσεις με φως. Αν επιλέξετε ποικιλίες που ψηλώνουν μην αμελήσετε να τις υποστυλώσετε και να τις τοποθετήσετε σε θέσεις που να μην υπάρχει έντονος αέρας.  

Μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε με σπόρο, μοσχεύματα ή και παραφυάδες. Το πιο εύκολο για εσάς είναι ο σπόρος που μπορείτε να φυτέψετε κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο. Η καλλωπιστική αξία του χρυσάνθεμου έχει να κάνει με τα πλούσια άνθη του που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στον κήπο όσο και σε φυτοδοχεία.  

Στολίστε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας με τα χρυσάνθεμα και τα υπέροχου χρώματος άνθη τους θα σας φτιάξουν τη μέρα!