Ευώνυμο

Ευώνυμο

Το ευώνυμο είναι αειθαλές φυτό που συναντάται πολύ συχνά σε κήπους και πάρκα. Μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μικρό δέντρο ενώ είναι θάμνος! Μας έρχεται από την ανατολική Ασία και την Ιαπωνία. Είναι φυτό ευρέως χρησιμοποιούμενο στην αρχιτεκτονική τοπίου αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα, σε συστάδα, σε μπορντούρες ή και σε φυτοδοχεία. Προτιμάται λόγω του πυκνού φυλλώματός του, της πυκνής του βλάστησης, του πράσινου – κίτρινου χρώματός του και τέλος για την εύκολη διαμόρφωση που μας προσφέρει.

Το ευώνυμο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 – 5 μέτρα, ίσως και περισσότερο, πράγμα το οποίο εξαρτάται από το κούρεμα που θα του κάνετε. Οι βλαστοί του έχουν τέτοια μορφολογία που το βοηθούν στο να αποκτήσει ένα σφαιρικό σχήμα. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, παχιά και οδοντωτά ενώ τα άνθη του ευώνυμου δεν έχουν καλλωπιστική αξία, η ανθοφορία διαρκεί περίπου 30 μέρες από Ιούνιο έως Ιούλιο.

Αναπτύσσεται γρήγορα και εύκολα σχεδόν σε όλα τα εδάφη, δείχνει όμως μια προτίμηση στα καλά αποστραγγιζόμενα και σε θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές. Αν δε ζείτε παραθαλάσσια, μην παραλείψετε να το χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας καθώς αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και στις χαμηλές του χειμώνα. Προκειμένου να του δώσετε το σχήμα της αρεσκείας σας κλαδέψτε το αρχές άνοιξης και τέλος καλοκαιριού.

Ένα αναπόφευκτο πρόβλημα του φυτού είναι η συχνή προσβολή του από έντομα όπως αφίδες και κοκκοειδή που τραβούν από αυτό τους φυτικούς χυμούς. Χαρακτηριστική είναι και η προσβολή από ωίδιο που αφήνει τα λευκά του σημάδια στο βλαστό και τα φύλλα.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες που θα συναντήσετε στο εμπόριο είναι οι: Ε. japonicasaureomarginatus τα φύλλα είναι πράσινα με ένα χρυσοκίτρινο χρωματισμό περιφερειακά και Ε. japonicasalbomarginatus σε αυτή την ποικιλία τα φύλλα είναι πράσινα ενώ δημιουργείται μια περιοχή αργυρού χρώματος στο κέντρο, θα βρείτε επίσης και πολλές ποικιλίες νάνες. 

Μην το φοβάστε λοιπόν! Χρησιμοποιείστε το και οι πολλές του χρήσεις θα σας δώσουν ξεχωριστό χρώμα στον κήπο σας.